UNESCO Tarafından Dünya Mirası İlan Edilmiş Bir Manastır
Sakız Adası Nea Moni Manastırı 11. yüzyıldan kalma bir manastırdır ve adanın tam merkezi diyebileceğimiz bir noktaya kuruludur. Meryem Ana'ya ithaf edilen manastır 1990 yılında UNESCO tarafından Dünya Mirası Listesine alınmıştır. 1992 yılında ise manastırın içine kutsal emanetlerin saklandığı ve sergilendiği bir müze açılmıştır.
17 dönüm alana kurulu olan manastır ana mabet, iki küçük kilise, yemekhane, hücreler ve su sarnıçlarından oluşmaktaktadır ve etrafı taş duvarlarla çevrilidir ve bir savunma kulesi bulunmaktadır. İçerisindeki altın mozaikler Bizans Kilise sanatının Yunanistan'daki üç önemli eserinden biridir.
Günümüzde Nea Moni Manastırı hem hala manastır olarak hizmete açıktır hem de içerisindeki ana kilise Pazar ayinleri, vaftiz ve düğünlerde Sakız Adası halkı tarafından kullanılmaktadır. Kurulduğu günden itibaren imparatorluk imtiyazları ile hızla zenginleşen manastır 1822 yılından sonra ekonomik olarak gerilemiş olsa da son dönemde adaya yapılan dini, kültürel ve sanatsal geziler için önemli bir noktadır.
Nea Moni Manastırına gidebilmek için öncelikle Çeşme'den Sakız Adası'na geçmeniz gerekli. Çeşme Sakız Adası feribot biletinizi web sayfamız üzerinden güvenle alabilirsiniz.
Sakız Adası merkezinden kiraladığınız aracınız ile veya kendi arabanız ile ister cevre yolundan isterseniz de kent merkezinin dar sokaklarindan gecip adanin batisina doğru ilerliyorsunuz. Probetio Dagi'na tırmanırken sizi ilk önce Karies köyü karşılayacak, tırmanmaya devam ettiğinizde de Nea Moni talebasının olduğu yol ayrımına geleceksiniz.
Atlas-Tur olarak düzenlemiş olduğumuz turlara katılarak da bu tarihsel ve kültürel önemdeki manastırı bizim Türkçe rehberliğimiz eşliğinde de gezebilirsiniz.
Güncel turlarımızı burayı tıklayarak görebilirsiniz.
Sakız Adası Nea Moni Manastırında yer alan mozaikleri mutlaka görmenizi tavsiye ederiz. Ana kilise binası Orta Bizans Döneminin muhteşem altın mozaik sanatının Yunanistan'da yer alan en değerli örneklerinden birisine sahiptir ve oldukça iyi durumda korunmuştur. Sahneler İsa' nın hayatını ve İncil'den Önemli hikayeleri anlatır ve dönemin okuma yazma bilmeyen halkı için aslında biraz da dinsel eğitim amaçlı yapılmıştır.
Bizans Kilise Sanatı Hristiyanlık öğretisi için en önemli araçlardan birisi idi. Sahneler gösterişten oldukça uzak ve sade bicimde ifade edilir ve doğrudan hikayenin önemi verilmeye çalışılırdı. Bu sebeple mozaik, Hristiyanlık dininin ve devletin dekoratif ifadesinin resmi aracı haline geldi. Böylece Bizans Dönemi mozaik sanatının altın çağı haline geldi ve günümüze kadar gelmeyi başaran oldukça değerli eserler üretildi. Nea Moni mozaikleri de bunlardan birisidir.
|